Najstarszymi zakładami przetwórstwa spożywczego były młyny (osobne hasło), browary (osobne hasło) i nieco późniejsze olejarnie (osobne hasło). Na przełomie XVII/XVIII w. istniały również liczne winnice, czyli tłocznie wina (1709 - 23!). Przy końcu XVIII w. powstała ordynacka rzeźnia (osobne hasło).
Przed kasatą twierdzy była fabryczka octu (potem dwie). W l. 70 i 80. XIX w. działała fabryczka wódek. Wymieniana była też olejarnia, a w 1895 wytwórnia octu (2 osoby) i wody sodowej. W 1896-1914 był przy ul. Partyzantów i Orlej drugi co do wielkości - rządowy - skład spirytusu "Monopol" (zachował się budynek administracji - ob. internat, budynek prod. z kominem stał przed obecnym II LO). W 1918 obok fabryczki octu i 2 wód gazowych, była też nieczynna fabryczka miodu, a w 1922 fabryczka kwasów (?) Szlomy Finkelsztejna, a przy "Ziemianinie" fabryczka marmolady i palarnia kawy).
W latach międzywojennych istniały fabryczki wódek (osobne hasło: Alkoholu produkcja), 5 olejarni (osobne hasło), 9 kaszarni (osobne hasło), mleczarnia (osobne hasło), 5 wytwórni cukierków (osobne hasło: Cukierków produkcja), 5 wytwórni wód gazowych (osobne hasło), 2 octu (osobne hasło: Octownie), oraz po 1 musztardy (Stefana Miagkowa, ul. Powiatowa) i cykorii oraz przetwórnia warzyw i owoców (osobne hasło), a także małe mleczarnie Gwoździa (ul. Ciepła) i Czółka (Partyzantów) Powstała też duża nowoczesna piekarnia (osobne hasło).
Przy młynie Kahana na pocz. l. 20. istniała wspomniana fabryczka cykorii "Słoń" S. Kahana, w czasie wojny wytwórnia marmolady, a po wojnie także makaroniarnia i kwaszarnia ogórków. Była równieź Wytwórnia Warzyw i Owoców Suszonych "Halina" (osobne hasło).
Po wojnie istniało kilka olejarni (ich zmierzch nastąpił w l. 50.) i wytwórni napojów gazowanych. Do 1948 pracowała przedwojenna Fabryka Wódek Gatunkowych Ostera  (osobne hasło). W 1948 uruchomiona została w Janowicach Zamojska Fabryka Przetwórstwa Owocowego (osobne hasło: Przetwórnie owoców i warzyw). W 1944-46 czynny był też podobny zakład Jerzego Honorego (osobne hasło j.w.).
W 1953 powstały Zakłady Zbożowo-Młynarskie (osobne hasło: "Elewator") i Chłodnia Składowa (osobne hasło), a w 1954 Zakłady Jajczarsko-Drobiarskie (osobne hasło). Do 1995 największym zakładem przem. Spożywczego były Zakłady Mięsne (osobne hasło), obecnie mleczarnia (osobne hasło).
W l. 60. była wytwórnia syropu ziemniaczanego (ul. Partyzantów 42) i kwaszarnia ogórków (ul. Lipska). W 1991 powstała wytwórnia makaronu PW "Makzam" prod. makaron "Hetmański" (ul. Wyspiańskiego), następnie "Kiwi" (ul. Św. Piątka). W 1998 pracowały m.in. 2 makaroniarnie, 3 przetwórnie owocowo-warzywne, 7 masarni (osobne hasło: Mięsny przemysł) i 2 chłodnie.